OPIS
Słodzik na bazie tagatozy w postaci kryształków to
niskokaloryczna alternatywa dla sacharozy w każdej kuchni. Jeden gram słodzika
zawiera 1,76 kcal, czyli o ponad połowę mniej niż w przypadku cukru (1 g cukru
to 4 kcal). Nadaje się do codziennego stosowania w ciepłych i zimnych potrawach.
Świetnie się sprawdza jako zamiennik cukru w domowych deserach i wypiekach, jest
odporny na wysokie temperatury. Tagatoza jest polecana osobom, które chcą
ograniczyć spożycie kalorii oraz tym zmuszonym ze względów zdrowotnych do
wyeliminowania sacharozy z diety, m.in. diabetykom. Nie zawiera laktozy ani
glutenu. Należy dodawać go o połowę mniej niż cukru. Np. zamiast 200 g cukru w
przepisie wystarczy dodać 100 g tagatozy.
SKŁADNIKI
substancje słodzące: izomalt (39,9%), tagatoza*
(20%), erytrytol (20%), błonnik pokarmowy (inulina i oligosacharydy), substancja
słodząca: sukraloza (0,02%).
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 694
kJ/166kcal
Tłuszcz 0,0g
Węglowodany 79,8g
w tym tagatoza 20g
w tym
poliole 59,8g
Błonnik 20,1g
Białko 0,0g
Sód 0,0g