OPIS
Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem w
świecie, ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy
później. Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu
energii. Od tysięcy lat stanowią element zdrowej diety. Kiełki zawierają
skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu
innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez
organizm. Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem zdrowej
diety.
SPOSÓB UŻYCIA
W warunkach domowych kiełki
przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą
lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i
podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby
gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym
miejscu. W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4
dniach. Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z
łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne
używamy w całości.
SKŁADNIKI
dynia nasiona 100%
(produkt rolnictwa ekologicznego)