OPIS
Olej migdałowy wytłaczamy na zimno ze starannie
wyselekcjonowanego surowca. Do tłoczenia używane są całe migdały,
nieblanszowane i nieprażone. Olej z nieprażonych migdałów posiada bardzo
delikatny smak i zapach oraz słomkowo- żółty kolor.
Olej migdałowy
charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (82 g/100
g),
– wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (64 g/100 g),
–
obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (57,1 mg/100
g).
Olej migdałowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczów
jednonienasyconych doskonale wpisuje się w dietę śródziemnomorską. Ponadto jest
doskonałym źródłem alfa-tokoferolu (najbardziej aktywnej formy witaminy E)
niezbędnego w diecie bogatej w wielonienasycone kwasy
tłuszczowe.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami
nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
(jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami
nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA
dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego
odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI
Olej migdałowy zimno tłoczony, nieoczyszczony,
nierafinowany
SPOSÓB UŻYCIA
Zastosowanie i zalecane
spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast,
surówek, sałatek, koktajli, zup lub innych potraw. Nie zaleca się podgrzewania
oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.