OPIS
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym
składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu wykazują korzystny wpływ
na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a
także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu nie zawierają
glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
PROPOZYCJA PRZYGOTOWANIA
1 łyżeczkę lnu mielonego
złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często
mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem
mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu. Len mielony jest również doskonałym
dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
SKŁADNIKI
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum
usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczania (100%).
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w temp. pokojowej, w suchym i
ciemnym miejscu.