OPIS
Olej kukurydziany pozyskany w wyniku tłoczenia na
zimno zarodków kukurydzy polskiego pochodzenia. Zarodek kukurydzy jest magazynem
najcenniejszych składników niezbędnych podczas kiełkowania nasionka.
Olej
kukurydziany charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (87
g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (57 g/100 g),
–
obecność naturalnie występującej witaminy E (148 mg/100 g).
Na szczególną
uwagę zasługuje fakt, iż olej z zarodków kukurydzy posiada niemalże idealną
proporcję alfa-tokoferolu (najbardziej aktywna forma witaminy E) 31,4 mg/100 g
do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż niezwykle ważnym
elementem w diecie jest równowaga antyoksydantów i nienasyconych kwasów
tłuszczowych.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami
nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
(jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami
nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA
dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego
odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI
Olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony,
nieoczyszczony, nierafinowany
SPOSÓB UŻYCIA
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do
bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, ziemniaków, makaronów, zup
i innych potraw. Idealny do moczenia pieczywa. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/
dzień. Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Olej ten posiada aromatyczny,
charakterystyczny smak i zapach dla oleju z zarodków kukurydzy. Z uwagi na fakt,
iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju
może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach
produktu.